Moderaattorin kyyneleet

Lähes aina, kun moderoinnista puhutaan, muistetaan mainita kuinka kuluttavaa ja henkisesti raskasta työtä se onkaan. Ollaan paljon tekemisissä negatiivisen materiaalin kanssa ja tukea on vaikea saada. Moderoinnin hoitaminen on aliarvostettua ja sen merkitystä on vaikea ymmärtää. Tämä kaikki on totta, mutta vain yksi puoli asiasta. Kaikki ei olekaan itkuvirttä tai pahuutta ja moderaattorin kyyneleet voivatkin olla ilon kyyneleitä.

Kun itse olin lopettelemassa pitkää työuraani Suomi24:n parissa, muutama työkaveri oli läksiäislahjaksi hankkinut minulle löylykauhan. Eivät olisi voineet keksiä moderointi-ihmiselle osuvampaa lahjaa ja lähdön haikeus muuttui nauruksi sekä iloiseksi muisteluksi, yhden löylykauhan vuoksi. Eihän löylykauha sinänsä mikään hassun hauska kapistus ole, mutta Suomi24-ylläpidolle ja monelle käyttäjälle se tuo hymyn huulille.

Varmasti jokaisessa palvelussa on omat erityispiirteensä ja omanlaisensa käyttäjät, Suomi24:ssä usean vuoden ajan niin ylläpitoa kuin käyttäjiäkin ilahdutti ja vihastutti ”löylykauha-mies”. Ei ole mitään takeita, että kyseessä olisi ollut mies tai edes yksi henkilö, mutta tarina pysyi samanlaisena ja löylykauha oli aina mukana tarinan keskiössä, löylykauha-spämmiä siis. Kun törmäät joka päivä, usean vuoden ajan, samaan kertomukseen kymmeniä kertaa, voi vallata epätoivo. Mutta voihan tämän kääntää positiiviseksikin, ainakin itselleen. Asiaa voi miettiä myös siltä kantilta, että kyllä tämä löylykauha on tärkeä kirjoittajalle ja mikä motivoi kirjoittamaan saman tarinan yhä uudelleen ja uudelleen.

Keskustelukulttuuri kehittyy koko ajan ja yhteisöpalveluihin osallistumisesta tulee taitavampaa ja monipuolisempaa. Yhä useammin osataan käyttää sarkasmia ja ironiaa omissa sisällöissä ja sisällöt voivat saada näkyvyyttä useissa palveluissa ja ne voivat tuottaa hyvän mielen ja auringonpaisteen monelle. Aina kirjoittajan tekstiä ei osata tulkita oikein ja väärinymmärrysten määrä onkin suunnaton. Mutta ilman tekemistä, yrittämistä ja erehtymistä, keskustelukulttuurista ei tule vahvaa, elävää ja kasvavaa. Keskustelukulttuurin kehittymiseen liittyy luonnollisesti myös rajojen hakeminen. Laki ja yhteiskunnan normit antavat raamit, mutta palvelujen moderointi ja moderaattorit muodostavat niistä käytännöt.

Jokaisessa työssä on varjopuolensa, niin moderoinnissakin, mutta moderaattori on myös aitiopaikalla seuraamassa trollaajien keksintöjä, ajankohtaisia asioita ja viimeisimpiä trendejä ja villityksiä. Moderaattori oppii nopeasti tunnistamaan erilaisia kirjoittajia, kirjoitustyylejä tai tunnetiloja ja nämä ohjaavat pitkälle moderaattorin ratkaisuja.

Usein moderaattori myös näkee oman työnsä vaikutuksen nopeasti. Palaute on välitöntä, kun on poistanut tai jättänyt poistamatta jotain. Ja kuten arvata saattaa, palaute tästä on ylitsevuotavan kiitollista tai viiltävä analyysi omasta älykkyydestä. Moderaattorille kasvaakin paksu nahka, halusi tai ei. Toisaalta taas, kun moderaattori pystyy ohjaamaan keskustelun pois elämän kurjista asioista ja kirjoittajan viesteistä löytyy ilo, on moderaattorilla syytä hymyyn.

Siinä vaiheessa, kun moderaattori pystyy myöntämään omat heikkoutensa ja päästämään irti täydellisyyden tavoittelusta, voi moderaattori nauttia työstään ja löytää ne ilon kyyneleet yksittäisistä sattumuksista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ota yhteyttä!

Lähetä minulle viesti, niin vastaan sinulle kuinka voisin olla avuksi. Kiitoksia yhteydenotostasi!